Český zahrádkářský svaz Slušovice
ZO ČZS Slušovice
Adresa: Školní 632, 763 15 Slušovice
Email: zahradkarislusovice@seznam.cz
Výbor ZO:
- Předseda: Pavel Buriánek
- Tajemník: Yvona Sedláčková
- Finanč. hospodář: Ladislav Koblížek
- Správce areálu: Pavel Drápal
Kontrolní komise:
- Předseda: Ing. Libuše Freundová
Pracovníci zajišťující zpracování ovoce
Vaření povidel: | Ing. Jiří Buriánek, mob. +420 606 099 847 |
Sušení ovoce: | současně mimo provoz |
Moštování: | Pavel Buriánek, mob. 777 917 282 - soboty |
Pálení kvasů: | Pavel Sedláček, mob. 776 209 094 |
Petr Dolanský, mob. 777 555 312 | |
Informace zájemcům o zpracování ovoce
Vaření povidel
Vaření povidel lze pouze samoobslužným způsobem a to tak, že si zájemce pronajme vařírnu a bude zpracovávat dle pevně stanovaného postupu a dodržovat dané pokyny.
K dispozici jsou 2 kotle na pevné palivo po 90 litrech.
Zájemce zajistí čisté a přebrané ovoce, suché štípané měkké palivové dříví (smrk) do 30 cm, nádoby na odebrání hotového produktu a jednu další osobu přítomnou po celou dobu zpracování.
Ovoce není potřeba předem upravovat (vypeckovat, vykrajovat apod).
Průběh zpracování
- Po úpravě je ovoce vloženo do kotle, zatopí se a přibližně 1,5 hodiny rozvařuje.
- Po rozvaření následuje přepasírování, zpětné vrácení do vypláchnutého kotle a vaří se do požadované hustoty. K vaření je nutno používat pouze měkké dřevo, aby nedošlo k připálení kotle!
- Celý proces trvá přibližně 10 hodin.
- Z jednoho kotle je možné získat asi 3 kýble (1 kýbl – 10 litrů) hotových povidel a je možno naplnit přibližně 35–45 sklenic Omnia z 1 kotle, podle konečné hustoty povidel.
Po celou dobu je nutno postupovat podle manuálu, který je vyvěšen přímo u kotle.
Po ukončení zájemce vykoná vyčištění kotle a umytí veškerého použitého zařízení, úklid a odveze si odpady z pasírky.
Provedení finančního vyrovnání dle aktuálního ceníku je nutné před opuštěním provozovny a to tak, že se zatelefonuje na uvedené telefonní číslo. Přijde pověřený člověk, který provede sumarizaci dle aktuálního stavu a také následně převezme po kontrole zpět prostory vařírny.
V plné sezóně se vaří 3 kotle přes den 7.00 hodin . Termín si musí zájemce závazně dohodnout předem.
Platí zákaz spalování jakýchkoliv odpadů!
Sušení ovoce
Sušení ovoce je momentálně mimo provoz z důvodu absence vhodného pracovníka.
Moštování jablek
K dispozici je šrotovník, plachetkový a vodní lis. Zájemce dodá čisté a přebrané ovoce a zajistí pracovníka pro výpomoc při zpracování. Hotový mošt do vlastních nádob. Odpad moštárna likviduje za příplatek.
Pálení kvasů
Při rekonstrukci byl instalován 240 litrový surovinový kotel s novým chladičem a přepalovací 150 litrový kotel, čerpadlo na přepravu kvasů do zásobníku a pomocné nádoby pro krátkodobé uskladnění kvasů na vnitřní rampě. Nové jsou i obě pece. Na úpravu výpalků byl instalování nový odpeckovač.
Proces pálení řídí majitel pálenice a jím pověření pracovníci. Zájemce dodá svůj ovocný kvas (v dostatečném předstihu) a hrubší měkké palivové dříví (jehličnaté). Hotový produkt si odváží ve vlastních nádobách.
Upozornění! Ze zákona můžete vypálit v jedné sezóně maximálně 30 lt. čistého alkoholu na osobu, tj. 60 lt. 50% slivovice.
Provedená rekonstukce výrazně přispěla ke zvýšení kvality slivovice a celého procesu pálení v této pálenici.
Bude vás zajímat…
Vyzkoušeli jsme sušení hranolků z dýně. Hranolky z velkých dýní se po oloupání a nařezání máčejí přes noc (nebo půl den) v octové vodě. Po scezení se krátce povaří v cukru s ananasovou esencí a výtažkem z koření a nechají se prosladit v roztoku do vychladnutí. Následuje sušení cca 36 hodin. Denně je možné zpracovat až 100 kg hranolků.
Získaný produkt tvoří 20 % z původní váhy nasládlé hranolky výborné chutí a zbytek (asi 18 litrů na 100 kg původních hranolků) nálevu tvoří výborný domácí sirup.
Vše je bez chemie! Sušit lze i půlená vyzrálá, lehce nasolená rajčata.
Dýně lze zpracovávat po hlavní sezóně (možnost uskladnění), kdy je sušárna ještě v provozu.
Na zpracování používejte jen zdravé a dobře vyzrálé ovoce! Jen tak budete spokojeni s vyrobenými produkty.
Vyzkoušeno máme sušení různě upravených jablek, a možnost sušení cibule koncem sezóny. (Nutná výpomoc zájemce po dohodě s obsluhou.)
Ceník pronájmu zařízení
platný pro sezónu 2024
Vaření povidel | 580,- Kč/kotel (cca 5 bedýnek - 90 kg) u EK + příplatek za elektřinu |
Moštování | 8,- Kč/litr vč. poplatků za likvidaci výlisků |
Sušení ovoce | v roce 2024 nebude možné |